Koreaanse vlag
Taegeukgi is de naam van de Zuid-Koreaanse vlag , die hiervoor al even genoemd werd. De vlag stamt uit 1882 en hangt in bijna alle Do Jangs waar de Koreaanse krijgskunsten (Hapkido) worden beoefend. Deze vlag is zeer symbolisch voor Zuid-Korea en haar levensfilosofie, en die filosofie komt terug in de krijgkunsten.In die zin is de vlag een symbool geworden voor de Koreaanse krijgskunsten.
De basiskleur van de vlag is wit, wat vrede symboliseert.In de hoeken van de vlag staan vier zwarte 'trigrammen', een combinatie van gebroken en ongebroken lijnen. Oorspronkelijk zijn er 8 trigrammen of zuilen vanuit de Chinese filosofie, en representeren de basiselementen (vuur, water, aarde, hout, etc.). Deze elementen staan symbool voor taoistische wijsheden. Deze gaan vooral over gezondheid, harmonie, een lang leven en geneeskunde.
In het midden in het blauw (onder) en rood (boven) het yin-yang symbool ('eum- yang' in het Koreaans). Deze cirkel noemt men in Korea Taeguk. De cirkel komt vanuit het taoisme en symboliseert de oorsprong van alles in het universum. Blauw (eum) staat voor alle negatieve krachten en (vrouwelijke) principes. Rood (yang) voor alle positieve krachten en (mannelijke) principes. Deze krachten, principes of aspecten zijn gebaseerd op samenwerking en tegenwerking.
Ze staan dus niet alleen voor het tegengestelde, maar ook voor cooperatie of samenwerking.In eum zit ook yang en in yang zit ook eum. Samen vormen ze de taoistische visie op het leven en op het universum. De Taeguk staat dus symbool voor hoe men zichzelf en de wereld ziet en begrijpt, in relatie met de voortdurende beweging (of energie) binnen ons universum. Dit geheel komt samen terecht in het begrip 'Do' in Hapkido. Er is dus een duidelijke relatie tussen de Koreaanse vlag, Oost-Aziatische filosofie en het Hapkido.